Uitvaartverzekering 

Als je nalatenschap niet groot is en je wil je nabestaanden niet belasten met de rekening van de uitvaart, dan kun je jezelf verzekeren. 

Uitvaartverzekeringen zijn er in twee vormen:
- Naturaverzekeringen - deze leveren na overlijden een vastgesteld pakket aan diensten c.q. een bepaald bedrag dat hieraan verbonden is, uitbetalen (denk hierbij bijvoorbeeld aan opbaring, drukwerk, kist, vervoer, gebruik van aula/kerk, crematie- of begraafrechten enz.)
- Kapitaalverzekeringen - deze keren na overlijden een bepaald geldbedrag uit. De uitkering vindt niet altijd direct plaats in contanten. Dit is afhankelijk van de voorwaarden. Soms dient men de uitvaartnota of andere declaraties die rechtstreeks verbonden zijn aan de uitvaart in te dienen. 

Vaak wordt gekozen voor een ´basispakket´ in verband met de lage premie, maar houd er rekening mee dat niet alle kosten hiermee gedekt zijn. Het is bij een uitvaartverzekering heel belangrijk dat uitvaartwensen zorgvuldig (en met enige regelmaat) worden geïnventariseerd en dat op basis daarvan het verzekeringspakket wordt gekozen (en eventueel bijgesteld). 

Uitvaartverzekeringen worden in de regel gesloten bij verzekeringsmaatschappijen die niet alleen de kosten financieren, maar ook de uitvaart voor je (kunnen) regelen met eigen uitvaartverzorgers. Het voordeel hiervan is dat zij vanwege inkoopkortingen voor een relatief laag bedrag een basisuitvaart kunnen regelen. Nadeel is dat je keuzevrijheid beperkt is tot het specifieke dienstenpakket dat zij hebben ingekocht. Voor al het andere moet worden bijbetaald, en je krijgt een uitvaartbegeleider toegewezen, veelal niet naar je eigen keuze. 


Wees een bewuste uitvaartconsument 

Als je verzekerd bent bij één van de grote uitvaartverzekeraars tref je op de polis een telefoonnummer aan waarbij staat: bel dit nummer om een overlijden te melden. Veel mensen doen dit vervolgens, simpelweg omdat het er staat. Het is echter helemaal niet noodzakelijk om dit te doen. 

Je kunt altijd de uitvaartondernemer van jouw keuze bellen! 

De vrijheid om naar een uitvaartondernemer naar eigen keuze te gaan is wettelijk vastgelegd. Het voordeel van een uitvaartondernemer naar eigen keuze is dat de uitvaart overlegd, voorbereid en naar eigen wensen vormgegeven kan worden. Het nadeel van de uitvaart niet door de verzekeraar laten uitvoeren is dat de verzekeringsmaatschappij (meestal) een lager bedrag uitbetaalt dan wat zij aangeven dat het door hen te leveren pakket aan te leveren diensten waard is. Volgens de verzekeraar ben je duurder uit als de uitvaart door een ander wordt georganiseerd, omdat je de ledenkorting of het inkoopvoordeel kwijt raakt. Dit is m.i. niet juist, want niet de korting die de verzekeraars geven is belangrijk, maar de prijs waar deze korting vanaf gaat. De uitvaartondernemer van je eigen keuze kan (vooraf!) voor je uitzoeken wat de financiële consequenties zijn van het gebruik van zijn diensten. Negen van de tien keer ben je bij de verzekeraars duurder uit dan bij Maurice Uitvaart & Nazorg.

Indien gewenst regel ik het uitkeren van de de verzekering voor de nabestaanden. 


De kosten van een uitvaart

Een uitvaart kost al snel tussen de EUR 5.000,00 en EUR 10.000,00, afhankelijk van de omvang en de persoonlijke wensen. Na het eerste gesprek kan ik een voorlopige transparante kostenbegroting opmaken. Die begroting kan altijd tussentijds gewijzigd worden, mochten de wensen veranderen.
De kosten van een uitvaart zijn bij mij transparant. Ik heb geen dure panden of grote overheadkosten. In de praktijk betekent dit dat je daardoor bij Maurice Uitvaart & Nazorg bijna altijd minder betaalt voor een uitvaart dan bij een grote(re) uitvaartonderneming. 

Voor mijn dienstverlening betaal je een vast aannamebedrag, gebaseerd op het aantal uren dat ik gemiddeld besteed aan het verzorgen van een uitvaart. Ik werk heel persoonlijk en maak duidelijke afspraken. Je verwacht een verzorgde uitvaart, kwaliteit, maar vooral ook een eerlijke prijs. Dat is ook mijn uitgangspunt, zodat je bij het maken van keuzes exact weet wat de kosten zijn en deze niet uit de hand lopen. 

Vraag daarom geheel vrijblijvend een offerte bij mij aan. Of vergelijk offertes van meerdere uitvaartondernemingen en zie de verschillen in de kosten van een uitvaart.