Rouw en Verlies

Als je iemand verliest heeft dat een grote impact op je leven. je verliest als het ware een deel van je basis. Dit kan heftige emoties met zich meebrengen. Je bent misschien heel boos, of bang, of je hebt enorm veel verdriet. Het kan ook zijn dat je blokkeert en misschien heel weinig of niets voelt. Elke vorm van verlies moet verwerkt worden. We moeten het niet wegdrukken maar aanvaarden en een ´plekje´ geven. Dat is helemaal niet gemakkelijk. Een rouwproces kan enorm confronterend en heftig zijn en het kost veel energie. Je komt terecht in een achtbaan van emoties. Soms loopt de verwerking echter vast en blijf je hangen in een emotie of blokkeer je volledig. Ook kan het zijn dat je je erg neerslachtig voelt. Je komt er alleen moeilijk uit en je kunt wel wat ondersteuning gebruiken. 

Het kan helpen om met iemand te praten die je kan helpen of ondersteunen, of gewoon alleen luisteren. Ik kan u de volgende bedrijven en instanties aanbevelen: 
Landelijk steunpunt rouw - hulp en advies bij rouw
Stichting Achter de Regenboog - hulp voor een kind bij het verwerken van een verlies
Vereniging Ouders van een Overleden Kind - zelfhulporganisatie van ouders van een overleden kind, die begrip en medeleven willen bieden aan lotgenoten
Spiritueel Zijn - counseling bij depressie en rouw, tevens andere spirituele diensten 
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
Boekentips

Het regent in mijn toekomst
Als een kleinkind overlijdt, lijden grootouders dubbel: ze rouwen om het verlies van hun kleinkind, en voelen de pijn om hun kind. Een boek vol herkenning voor grootouders die dit moesten meemaken. Wanneer een kind overlijdt of dood ter wereld komt na een zwangerschap is het verdriet onvoorstelbaar groot. Voor de ouders is dit verlies diep ingrijpend, maar ook grootouders treft het zeer diep. Om hun eigen kind bij te staan, zetten zij vaak hun eigen rouw opzij. 

In haar werk als rouwtherapeut ontmoette Maria de Greef zo vaak grootouders die zich niet gekend en gehoord voelen in hun verdriet, dat zij besloot dit boek te maken. Zij interviewde opa´s en oma´s die een kleinkind verloren. Het werd een boek vol herkenningspunten. De verhalen bieden inzicht in het moeilijke proces van met lege handen staan, maar laten de lezer ook delen in de warmte en troost die er in gezinnen kan zijn. 

auteur: Maria de Greef
uitgeverij: Ten Have
ISBN: 9789025960223

Ze zeggen dat het overgaat
Als we rouwen en verdriet hebben, hebben we geen nood aan een vermanend vingertje, aan clilchés, aan opmerkingen dat we ons verlies moeten verwerken, loslaten of een plaats geven. Er wordt van ons verwacht dat er, binnen zo kort mogelijke tijd, een eindpunt komt aan onze rouw, dat het overgaat. In de praktijk blijkt dat we net niet loslaten maar een zoektocht starten naar een andere vorm van vasthouden of verbinden. Rouw houdt nooit op, maar ontvouwt en ontwikkelt zich in de loop van ons leven en maakt deel uit van wie we zijn. We hebben het recht om te rouwen, op onze eigen manier, bewegend tussen kwetsbaarheid en kracht. Zelfs als je de pijn van een ingrijpend verlies levenslang met je meedraagt, hoeft dit geenszins in te houden dat je minder gezond en minder veerkrachtig bent. In dit baanbrekende boek wordt een aantal maatschappelijke mythes over rouw ontkracht. 

auteur: Johan Maes & Evamaria Jansen
uitgeverij: Witsand Uitgevers Bvba
ISBN: 9789490382889