Verdere informatie

scroll

Instanties

Iemand verliezen heeft veel impact. Dit kan heftige emoties met zich meebrengen. Boosheid, angst, verdriet, alles kan voorbijkomen. Ook blokkades of juist helemaal níets voelen. Elke vorm van verlies moet verwerkt worden. Aanvaarding en het verlies een plekje geven is niet makkelijk. Een rouwproces kan enorm confronterend en heftig zijn en kost veel energie. Het kan een achtbaan van emoties veroorzaken.

Als de verwerking van het verlies vastloopt kan het helpen om met iemand te praten die je kan helpen of ondersteunen, of die gewoon alleen maar luistert.

Ik kan u de volgende bedrijven en instanties aanbevelen: 
www.steunbijverlies.nl – hulp en advies bij rouw
www.achterderegenboog.nl – hulp voor een kind bij het verwerken van een verlies
www.oudersoverledenkind.nl – zelfhulporganisatie van ouders van een overleden kind, die begrip en medeleven willen bieden aan lotgenoten
www.bychristi.com – counseling bij depressie en rouw, tevens andere spirituele diensten

 

Boekentips

Lief dagboekje

Lieve Opa, Oma, papa of mama dagboekjes

Wat is er fijner voor een kind om te gaan schrijven, kleuren, tekenen, foto’s plakken… lekker bezig zijn en alles van je afzetten. Bij het verlies van een dierbare zijn dagboekjes een geweldig middel voor kinderen om hun verdriet een plekje te geven. Zo kunnen ze op een fijne, luchtige manier bezig zijn met dit verlies.

Dagboekje bij het verlies van een babytje

‘Voor altijd in ons hart..’ zijn dagboekjes voor gezinnen die hun babytje zijn verloren tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte.

Het regent in mijn toekomst
Als een kleinkind overlijdt, lijden grootouders dubbel: ze rouwen om het verlies van hun kleinkind, en voelen de pijn om hun kind. Een boek vol herkenning voor grootouders die dit moesten meemaken. Wanneer een kind overlijdt of dood ter wereld komt na een zwangerschap is het verdriet onvoorstelbaar groot. Voor de ouders is dit verlies diep ingrijpend, maar ook grootouders treft het zeer diep. Om hun eigen kind bij te staan, zetten zij vaak hun eigen rouw opzij.

In haar werk als rouwtherapeut ontmoette Maria de Greef zo vaak grootouders die zich niet gekend en gehoord voelen in hun verdriet, dat zij besloot dit boek te maken. Zij interviewde opa´s en oma´s die een kleinkind verloren. Het werd een boek vol herkenningspunten. De verhalen bieden inzicht in het moeilijke proces van met lege handen staan, maar laten de lezer ook delen in de warmte en troost die er in gezinnen kan zijn.

auteur: Maria de Greef
uitgeverij: Ten Have
ISBN: 9789025960223

Ze zeggen dat het overgaat
Als we rouwen en verdriet hebben, hebben we geen nood aan een vermanend vingertje, aan clilchés, aan opmerkingen dat we ons verlies moeten verwerken, loslaten of een plaats geven. Er wordt van ons verwacht dat er, binnen zo kort mogelijke tijd, een eindpunt komt aan onze rouw, dat het overgaat. In de praktijk blijkt dat we net niet loslaten maar een zoektocht starten naar een andere vorm van vasthouden of verbinden. Rouw houdt nooit op, maar ontvouwt en ontwikkelt zich in de loop van ons leven en maakt deel uit van wie we zijn. We hebben het recht om te rouwen, op onze eigen manier, bewegend tussen kwetsbaarheid en kracht. Zelfs als je de pijn van een ingrijpend verlies levenslang met je meedraagt, hoeft dit geenszins in te houden dat je minder gezond en minder veerkrachtig bent. In dit baanbrekende boek wordt een aantal maatschappelijke mythes over rouw ontkracht.

auteur: Johan Maes & Evamaria Jansen
uitgeverij: Witsand Uitgevers Bvba
ISBN: 9789490382889